ماجرای تجمع سهام‌داران «سامان بهمن» مقابل شهرداری مشهد چه بود؟ مشاور شهردار مشهدمقدس در امور زنان منصوب شد (۹ مرداد ۱۴۰۳) شهردار منطقه ۷ مشهدمقدس منصوب شد (۹ مرداد ۱۴۰۳) تجلیل شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه خراسان رضوی از شهردار مشهد برای تسهیل شرایط برگزاری نمازجمعه استفاده از پساب، راه‌حلی پایدار برای آبیاری فضای سبز مشهد اعمال‌قانون ۱۷۷۵ خودروی حادثه‌ساز در مشهد | ۴۸ خودروی متخلف توقیف شدند (۹ مرداد ۱۴۰۳) یک گام رو به جلو در احداث سطح سوم تقاطع شهید فهمیده مشهد فقط یک بیمارستان در مشهد تأییدیه آتش‌نشانی دارد | سیستم اعلام و اطفای حریق، بیشترین نقص بیمارستان‌های مشهد حریق انبار ضایعات پلاستیک در جاده کنه‌بیست مشهد (۹ مرداد ۱۴۰۳) ترافیک نیمه‌سنگین در بزرگراه شهید چراغچی، بولوارهای وکیل‌آباد و امام‌خمینی‌(ره) در مشهد (۹ مرداد ۱۴۰۳) دید رانندگان در محور‌های مواصلاتی ۵ شهرستان خراسان رضوی کاهش یافت (۹ مرداد ۱۴۰۳) هوای کلانشهر مشهد همچنان آلوده است (۹ مرداد ۱۴۰۳) خبر خوش شهردار مشهد برای تاکسیرانان | تاکسیرانان مشهدی به‌صورت رایگان بیمه تکمیل درمان می‌شوند اطفای حریق کارگاه مبل در مشهد درپی تلاش سه‌ساعته آتش‌نشانان (۸ مرداد ۱۴۰۳) اجرای پروژه‌های شهری بر اساس نیاز شهر مشهدمقدس افزایش دوبرابری تعداد ایستگاه‌های دوچرخه اشتراکی در مشهد ترافیک نیمه‌سنگین در بزرگراه شهید چراغچی، سه‌راه خیام و میدان ده‌دی مشهد (۸ مرداد ۱۴۰۳) هوای پنج منطقه کلانشهر مشهد امروز آلوده است (۸ مرداد ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

درباره محله «افسر» مشهد | خیابانی که «افسر» بود

  • کد خبر: ۱۱۸۱۶۱
  • ۰۲ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۵
درباره محله «افسر» مشهد | خیابانی که «افسر» بود
محله «افسر» خیابانی است بابیش‌از یک‌کیلومتر در مرکز مشهد؛ جایی بین ایستگاه راه آهن و حرم مطهر رضوی. دقیق‌ترش را اگر می‌خواهید، این‌طور می‌شود: خیابانی که سه خیابان شهیدهاشمی‌نژاد، آیت ا... بهجت و بیهقی را قطع می‌کند.

حمیدرضا معصومیان | شهرآرانیوز؛ محله «افسر» خیابانی است بابیش‌از یک‌کیلومتر در مرکز مشهد؛ جایی بین ایستگاه راه آهن و حرم مطهر رضوی. دقیق‌ترش را اگر می‌خواهید، این‌طور می‌شود: خیابانی که سه خیابان شهیدهاشمی‌نژاد، آیت ا... بهجت و بیهقی را قطع می‌کند. درباره این سه خیابان باید بگویم که خیابان شهید هاشمی‌نژاد نام جدید خیابان عشرت‌آباد است که مستقیم راه‌آهن را به میدان شهدا وصل می‌کند. نماد زیبای وسط میدان راه‌آهن (المان «به‌سوی او» اثر مرحوم یعقوب دانش‌دوست) از این خیابان به‌خوبی دیده می‌شود. خیابان آیت ا... بهجت هم که تا همین چند سال پیش، خیابان آزادی نام داشت و قبل‌تر به خیابان شاه‌رضا نو معروف بود، از چهارراه شهدا یا همان نادری سابق به راه آهن می‌رسد و مسیر خوبی برای مسافرانی است که می‌خواهند مستقیم از راه آهن به حرم بروند.

خیابانی که «افسر» بود

سومین خیابان هم که البته مثل آن دو خیابان پر‌رفت‌وآمد نیست و به نوعی خیابان فرعی محسوب می‌شود، خیابان بیهقی است که البته چند‌ماهی نامش شده آیت‌ا... واعظ‌زاده. یک سمت این خیابان به ایستگاه راه‌آهن و سمت دیگر آن به محله دریادل و کوچه ته‌پل‌محله می‌رسد که حالا شده بولوار رضوان؛ یک خیابان جدید و مدرن که کل بافت تاریخی ته‌پل محله را به‌هم ریخته است، اما آن را به‌زودی به یک شریان اصلی و مهم در این بخش شهر تبدیل خواهد کرد؛ خیابانی که حرم مطهر را یک‌راست به ایستگاه راه آهن متصل می‌کند.

خیابان افسر از دو طرف بسته است. ته شرقی محله به یک بن‌بست می‌رسد؛ در نزدیکی‌های کوچه نوغان و ته غربی آن به بن‌بست دیگری می‌رسد، نزدیکی‌های کوچه حسین‌باشی. آخرین خانه سمت شرقی یک آپارتمان بزرگ است که در گذشته، خانه‌ای بود معروف به خانه «چهل‌خانواری». از آن خانه‌های قدیمی که یک حیاط بزرگ با حوض پر‌آب وسطش و دور‌تا‌دورش اتاق‌هایی بود که توی هر‌کدام از آن‌ها یک خانواده زندگی می‌کردند با آشپزخانه و سرویس بهداشتی اشتراکی برای همه.

خیابانی که «افسر» بود

سمت غربی خیابان افسر، اما این‌طوری نبود و الان هم نیست. چند‌خانه قدیمی کوچک آخر خیابان را بسته‌اند، البته اگر آن کوچه باریک کنارش را حساب نکنیم که راه‌بلد‌ها از آنجا می‌توانند ترافیک خیابان هاشمی‌نژاد و کاشانی را قیچی کنند و سر از خیابان عبادی و کوچه حسین‌باشی در‌آورند. کمی قبل‌تر از این خانه‌ها و آن کوچه باریک، مسجد محله افسر قرار دارد؛ یعنی مسجد المهدی که یکی از بی‌شمار مساجد این بخش از شهر است.

ایجاد محله افسر بر‌می‌گردد به زمان احداث ایستگاه‌راه آهن در دهه‌۳۰؛ اتفاقی که موجب تغییر‌شکل این بخش شهر مشهد شد و به‌تدریج بافت کشاورزی و باغ مانند محله به خیابان، کوچه و بعد خانه‌های بزرگ و کوچک تبدیل شد. هفت‌هشت درخت توت حسابی که همین الان توی محله افسرند، یادگار دوره‌ای هستند که این محله و محله‌های اطرافش پر از درخت‌های توت بود.

این خیابان دراز و قدیمی که روزگاری به دو قسمت افسر غربی و افسر شرقی نام‌گذاری شده بود و حالا شده بهجت‌۲۳ و هاشمی‌نژاد ۱۹، پر از خاطرات خاص و آدم‌های خاص‌تر است؛ آدم‌های مشتی و خالص از یک بخش اصیل شهر مشهد که خیلی‌هایشان دیگر نیستند؛ از یدا... شکسته‌بند بگیرید که حتی از شهرستان‌ها برای جاانداختن دست‌وپا‌های شکسته مشتری داشت تا محمود گنجی‌فر که توی همین محله بزرگ شد و بعد در عملیات مرصاد شهید شد تا نامش برود روی کوچه‌های خیابان بهجت‌۲۳.

خیابانی که «افسر» بود

اگه خدا بخواهد و عمری باشد، در همین صفحه درباره این محله و آدم‌هایش می‌نویسم؛ به این عشق و امید که یادگار بماند برای نسل‌های آینده؛ محله‌ای که با طرح‌های توسعه‌ای که برایش بافته‌اند، چند سال دیگر می‌رود به دل تاریخ؛ مثل ته‌پل محله که با همه آدم‌ها و خاطراتش ویران شد و رفت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->